ХРИСТИЯНСЬКІ МОТИВИ В ХУДОЖНІЙ ТВОРЧОСТІ О. КИРИЛА СЕЛЕЦЬКОГО

Автор(и)

  • Ірина Дмитрів Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-0937-1070

DOI:

https://doi.org/10.24919/2786-684X.1.2022.266305

Ключові слова:

о. Кирило Селецький, Святе Письмо, католицька література, християнський письменник, образ, мотив, символ

Анотація

У статті вперше в українському літературознавстві зроблено спробу розглянути християнські мотиви, образи, символи у творчості о. Кирила Селецького. Релігійний світогляд письменника, виявляючись у художній творчості, органічно вписує митця у традиції католицької літератури. У дослідженні з҆ясовано, що художня спадщина о. Кирила жанрово розмаїта: це поезія, агіографічна проза, охудожнені біблійні оповідання, казки, легенди, біографії тощо. Майже всі твори позначені частими апеляціями до Бога, особливою набожністю до Богородиці. У статті наголошено, що письменник часто звертається до Святого Письма, творить художні ілюстрації до катехизмових правд, у його творах нерозривно поєднуються християнські й національні цінності.

Стильова манера письменника зазнала впливу тогочасної гомілетики, яка в Україні мала давню й неповторну традицію. Найавторитетнішим джерелом для християнських проповідників завжди було Слово Боже, яке о. Кирило упродовж життя пізнавав розумом і переживав серцем, а згодом воно проросло численними образами, символами, алюзіями й ремінісценціями в його творах. Прикметно, що письменник уміло залучає до художнього обігу не лише новозавітні, а й старозавітні тексти, адаптуючи їх до тогочасних українських реалій.

Українська проповідницька традиція з давніх-давен послуговувалася прикладами з побутового життя для виховання моральних імператирів у вірян. Для о. Селецького такою скарбницею для художніх ілюстрації у його творах став український побут, наколишнє середовище, довголітня священича практика і просто життєвий досвід, яким він щиро ділився зі своїм читачем, витворюючи прості й доступні, але водночас живі й несподівані художні образи. Письменник мав переконання, що в житті немає нічого випадкового: кожна людина чи будь-яке інше Боже творіння, кожна ситуація чи подія не є випадковістю, а слугує для уважної особи великою школою життя, тому одна з найбільш розвинених тем у його творчості − тема виховання та навчання, і зрозуміло, що о. Кирило Селецький часто зображає людей, дотичних до цього процесу, − батьків, священників, учителів.

Загалом творчість о. Кирила Селецького відзначається високим християнським звучанням і вона органічно злилася з його життєвим подвигом.

Посилання

Квартальник для релігії й культури. Ватерфорд, 1948. Ч. 1/2. С. 55–68, 115–126; Ч. 3/4. С. 238–250.

Лишкевич С. До проблєми «католицька література». Дзвони. 1939. Ч. 516. С. 168–178.

Селецький К. Вибрані твори : у 2-х т. / упоряд. та ред. : Ігор Розлуцький, с. Маркіяна (Василишин). Дрогобич : Коло, 2018. Т. 1. 608 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-28

Номер

Розділ

Статті